Egy csésze kávé az élet egyik egyszerű öröme, és minden egyes csésze kávé mellett sok élmény ér bennünket. A friss illattól kezdve a friss aromán át, amely a konyhában terjeng, az első kortyon át, amikor az egyes ízeket és zamatokat értékelni tudjuk, egészen az ismerős utóízig, amely a kortyok között is megmarad, és felkészít a napra.
De tudtad, hogy szinte minden kávéfajtához tartozik egy speciális kávéscsésze? Olyannyira, hogy ez még a kedvenc kávéd élvezeti értékét is befolyásolhatja. Az anyagtól kezdve a méretig feltérképezzük, hogy milyen kávéscsészék illenek az egyes kávétípusokhoz.
Kávéscsésze méret útmutató
Kávéscsésze típusa Hozzávetőleges méret
Eszpresszó csésze | 60ml |
Cappuccino csésze | 180ml |
Flat white csésze | 160ml |
Standard bögre | 350ml |
Macchiato csésze | 60ml |
Latte poharak | 220ml |
Cortado pohár | 135ml |
Ír kávés pohár | 250ml |
Török kávéscsésze | 75ml |
A „szabványos” kávés bögre
A legtöbbünknek van egy kedvenc bögréje, amelyből kávénkat, teánkat fogyasztjuk. Reggeli legjobb barátunk lehet személyre szabott, óriási, önkeverő vagy olyan, amelyik már évek óta megvan és segít beindítani vagy épp túlélni a mindennapokat.
Az eszpresszó csésze
Az espresso csésze, más néven demitasse csésze – a francia fél csésze szóval – a legkisebb kávéscsésze. A csésze, bár kicsi, általában keskenyebb az aljánál, és szélesebb a pereménél.
Fontos, hogy az eszpresszócsésze ne legyen túl nagy, mivel ez a crema szétterülését, túl hígságát és gyors elhalványulását okozhatja. A nagyobb kávéscsésze az eszpresszó hőmérsékletét is befolyásolja, és az túl gyorsan túl hideggé válhat, túl sok levegőnek kitéve azt, és mint tudjuk, az espresso többről szól, mint a puszta felhörpintés, az egész az élményről szól. A macchiatót is eszpresszós csészében szolgálják fel.
A cappuccino csésze
Kétféle cappuccino csésze létezik, a hagyományos és az olasz. A kettő közti különbséget a méret jelenti, a hagyományos picit nagyobb, mint az olaszok által preferált kisebb méretű csésze. A legtöbb cappuccino csésze alul keskenyebb, a pereménél pedig szélesebb. Ennek ugyanazok az okai, mint az eszpresszó csészénél, csakhogy a cappuccino esetében a forma kialakítás miatt az eszpresszóadag koncentráltabb marad a keskeny aljzatban. Ez a kupola alakú csésze lehetővé teszi a tökéletes habfelöntést is. A cappuccino csészékhez csészealj is kötelezően jár. Az Americano kávéitalokat is ilyen csészékben szolgálják fel.
A flat white csésze
Helyesen felszolgálva a flat white csésze a cappuccino csészéhez hasonló, de kisebb méretű. A flat white csésze mérete lehetővé teszi, hogy a kávé íze hangsúlyos maradjon, valamint selymesen sima és krémes textúrájú legyen. A flat white gyakran kisméretű üvegpohárban kerül felszolgálásra.
Latte poharak
A lattét “tálszerű” bögrében is fel lehet szolgálni, de ez jellemzően nagyobb, mint egy cappuccino csésze. Így könnyebb a gőzölt tejet az eszpresszóra önteni, és talán még egy kis latte artot is készíthetünk.
Az olaszok a hagyományokhoz hűen jellemzően magas, üveg latte poharakban szolgálják fel a lattét. Ez a széles körben elterjedt nézet szerint azért van, mert így a latte tökéletes rétegei jól láthatóvá válnak. A latte poharak segítenek a baristáknak abban is, hogy eltalálják a megfelelő mennyiségű eszpresszó, tej és hab arányokat, ami elengedhetetlen ezen kávé tökéletes elkészítéséhez.
A cortado pohár
A cortado egy egészen új színfolt a kávé világában. A San Franciscó-i Blue Bottle Caféban kezdték el használni a gibraltári poharakat ennek az italnak az elkészítéséhez. Mivel túl kicsik voltak a cupping kávéjukhoz, a baristák elkezdték a cortadót ezekben a poharakban készíteni.
Az alapító, James Freeman szerint a Gibraltar, mint cortado pohár „meglepő nemzetközi sikert aratott, és megjelent az étlapokon az Egyesült Államokban, Európában és Japánban.”
Az ír kávéspohár
Az ír kávéspohár a hagyományos kávéscsészékkel ellentétben üvegből készül, és rövid szárral rendelkezik, hogy a kávét megemelje. Egyes változatokban van fogantyú, míg a legtöbbet a vaskos poharakhoz hasonlítják. Mivel az ír kávéspohár átlátszó, lehetővé teszi, hogy ivója lássa a kávé és a tejszín gyönyörű rétegződését.
A török kávéscsésze
A török kávé elkészítéséhez egy ibrik vagy cezve, a hosszú nyelű kanna neve, amelyet a kávéfőzéshez használnak. Ezután a kész kávét egy külön kávéscsészébe töltik. A török kávéscsészét gyakran demitasse csészének is nevezik, de valójában különbözik az eszpresszóhoz használt csészéktől.
A török kávé hőmérséklete sokkal magasabb, mint az eszpresszóé, ezért a kávéscsészének ellen kell állnia az extrém hőmérsékletnek, és egyenletesen magas hőmérsékletet kell tartania, miközben a kávészemek leülepednek. Ezt a kávéitalt is úgy tervezték, hogy hosszú ideig élvezhető legyen, ne pedig instant élményt nyújtson, mint az eszpresszó. A török kávéscsészék gyakran porcelánból készülnek, és megfelelő vastagságúak ahhoz, hogy ezt a hőmérsékletet megtartsák.
Reméljük az írás segít egy kicsit eligazodni a kávéscsészék és kávéspoharak világában. Sokan azt mondják, csak az számít, mit iszunk, az nem, hogy miből isszuk. Ezzel nem értünk egyet, sok kávéscsésze az aromák ideális átadása mellett a hagyomány miatt is szinte kötelező bizonyos kávékhoz.