Kávéscsésze és kávéspohár útmutató

0
235
koffeingram kávéscsésze útmutató
koffeingram kávéscsésze útmutató

Egy csésze kávé az élet egyik egyszerű öröme, és minden egyes csésze kávé mellett sok élmény ér bennünket. A friss illattól kezdve a friss aromán át, amely a konyhában terjeng, az első kortyon át, amikor az egyes ízeket és zamatokat értékelni tudjuk, egészen az ismerős utóízig, amely a kortyok között is megmarad, és felkészít a napra.

De tudtad, hogy szinte minden kávéfajtához tartozik egy speciális kávéscsésze? Olyannyira, hogy ez még a kedvenc kávéd élvezeti értékét is befolyásolhatja. Az anyagtól kezdve a méretig feltérképezzük, hogy milyen kávéscsészék illenek az egyes kávétípusokhoz.

Kávéscsésze méret útmutató

Kávéscsésze típusa Hozzávetőleges méret

Eszpresszó csésze60ml
Cappuccino csésze180ml
Flat white csésze160ml
Standard bögre350ml
Macchiato csésze60ml
Latte poharak220ml
Cortado pohár135ml
Ír kávés pohár250ml
Török kávéscsésze75ml
Kávéscsésze, kávéspohár méretek

A „szabványos” kávés bögre

A legtöbbünknek van egy kedvenc bögréje, amelyből kávénkat, teánkat fogyasztjuk. Reggeli legjobb barátunk lehet személyre szabott, óriási, önkeverő vagy olyan, amelyik már évek óta megvan és segít beindítani vagy épp túlélni a mindennapokat.

Az eszpresszó csésze

Az espresso csésze, más néven demitasse csésze – a francia fél csésze szóval – a legkisebb kávéscsésze. A csésze, bár kicsi, általában keskenyebb az aljánál, és szélesebb a pereménél.

Fontos, hogy az eszpresszócsésze ne legyen túl nagy, mivel ez a crema szétterülését, túl hígságát és gyors elhalványulását okozhatja. A nagyobb kávéscsésze az eszpresszó hőmérsékletét is befolyásolja, és az túl gyorsan túl hideggé válhat, túl sok levegőnek kitéve azt, és mint tudjuk, az espresso többről szól, mint a puszta felhörpintés, az egész az élményről szól. A macchiatót is eszpresszós csészében szolgálják fel.

A cappuccino csésze

Kétféle cappuccino csésze létezik, a hagyományos és az olasz. A kettő közti különbséget a méret jelenti, a hagyományos picit nagyobb, mint az olaszok által preferált kisebb méretű csésze. A legtöbb cappuccino csésze alul keskenyebb, a pereménél pedig szélesebb. Ennek ugyanazok az okai, mint az eszpresszó csészénél, csakhogy a cappuccino esetében a forma kialakítás miatt az eszpresszóadag koncentráltabb marad a keskeny aljzatban. Ez a kupola alakú csésze lehetővé teszi a tökéletes habfelöntést is. A cappuccino csészékhez csészealj is kötelezően jár. Az Americano kávéitalokat is ilyen csészékben szolgálják fel.

A flat white csésze

Helyesen felszolgálva a flat white csésze a cappuccino csészéhez hasonló, de kisebb méretű. A flat white csésze mérete lehetővé teszi, hogy a kávé íze hangsúlyos maradjon, valamint selymesen sima és krémes textúrájú legyen. A flat white gyakran kisméretű üvegpohárban kerül felszolgálásra.

Latte poharak

A lattét “tálszerű” bögrében is fel lehet szolgálni, de ez jellemzően nagyobb, mint egy cappuccino csésze. Így könnyebb a gőzölt tejet az eszpresszóra önteni, és talán még egy kis latte artot is készíthetünk.

Az olaszok a hagyományokhoz hűen jellemzően magas, üveg latte poharakban szolgálják fel a lattét. Ez a széles körben elterjedt nézet szerint azért van, mert így a latte tökéletes rétegei jól láthatóvá válnak. A latte poharak segítenek a baristáknak abban is, hogy eltalálják a megfelelő mennyiségű eszpresszó, tej és hab arányokat, ami elengedhetetlen ezen kávé tökéletes elkészítéséhez.

A cortado pohár

A cortado egy egészen új színfolt a kávé világában. A San Franciscó-i Blue Bottle Caféban kezdték el használni a gibraltári poharakat ennek az italnak az elkészítéséhez. Mivel túl kicsik voltak a cupping kávéjukhoz, a baristák elkezdték a cortadót ezekben a poharakban készíteni.

Az alapító, James Freeman szerint a Gibraltar, mint cortado pohár „meglepő nemzetközi sikert aratott, és megjelent az étlapokon az Egyesült Államokban, Európában és Japánban.”

Az ír kávéspohár

Az ír kávéspohár a hagyományos kávéscsészékkel ellentétben üvegből készül, és rövid szárral rendelkezik, hogy a kávét megemelje. Egyes változatokban van fogantyú, míg a legtöbbet a vaskos poharakhoz hasonlítják. Mivel az ír kávéspohár átlátszó, lehetővé teszi, hogy ivója lássa a kávé és a tejszín gyönyörű rétegződését.

A török kávéscsésze

A török kávé elkészítéséhez egy ibrik vagy cezve, a hosszú nyelű kanna neve, amelyet a kávéfőzéshez használnak. Ezután a kész kávét egy külön kávéscsészébe töltik. A török kávéscsészét gyakran demitasse csészének is nevezik, de valójában különbözik az eszpresszóhoz használt csészéktől.

A török kávé hőmérséklete sokkal magasabb, mint az eszpresszóé, ezért a kávéscsészének ellen kell állnia az extrém hőmérsékletnek, és egyenletesen magas hőmérsékletet kell tartania, miközben a kávészemek leülepednek. Ezt a kávéitalt is úgy tervezték, hogy hosszú ideig élvezhető legyen, ne pedig instant élményt nyújtson, mint az eszpresszó. A török kávéscsészék gyakran porcelánból készülnek, és megfelelő vastagságúak ahhoz, hogy ezt a hőmérsékletet megtartsák.

Reméljük az írás segít egy kicsit eligazodni a kávéscsészék és kávéspoharak világában. Sokan azt mondják, csak az számít, mit iszunk, az nem, hogy miből isszuk. Ezzel nem értünk egyet, sok kávéscsésze az aromák ideális átadása mellett a hagyomány miatt is szinte kötelező bizonyos kávékhoz.

- Hirdetés -

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét