Cappuccino – a kedvelt reggeli kávé

0
1190
koffeingram cappuccino
koffeingram cappuccino

Sokan gondolják, hogy a kávé, az az üresen, azaz tej és cukor nélkül fogyasztott espresso. Azonban sokan nem szeretik így inni a kávét, pl. a túl keserű íz miatt. Esetleg szeretnének valami nagyobb terjedelmű kávéitalt, ami kicsit el is telíti őket, olyannyira, hogy mondjuk egy péksüteménnyel kiegészítve elegendő reggelire. Nekik gyakori választás a cappuccino.

Na de mi is az a cappuccino (ejtsd kapuccsínó)?

A cappuccino egy kb. 150-180 ml űrtartalmú kávéital, mely forró, gőzölt tejből, tejhabból és természetesen espressoból áll.

Az espresso mérete nem teljesen egységes mindenhol, de nagyságrendileg a 3 összetevő egyenlő arányban oszlik meg:

⅓ espresso

⅓ forró tej

⅓ tejhab

Ezek egyéni ízléstől, országtól, eszközöktől, szokástól függően picit változnak, de az alapkoncepció az ez.

Az ital, mint oly sok kávéital olasz eredetű, feltehetően nagyjából a 17. század óta létezik, azonban biztos vagyok benne, hogy a ki/mikor/hol készítette kérdéskör erősen megosztó. Ki ne szeretné az “én találtam fel a cappucinot” címet és a vele járó dicsőséget? 🙂

Aki étrend, érzékenység miatt nem hagyományos tejből kéri a cappuccinot, gyakran találkozhat nem a megszokott állaggal. Ennek oka, hogy a növényi tejek nem feltétlenül habosíthatóak olyan jól, nem viselkednek úgy mint hagyományos társaik. Ugyanúgy élvezheted a cappuccinot, de fontos tudni, hogy nem feltétlenül a barista (vagy Te otthon) hibázott, ha nincs meg a 1-1,5cm vastag habréteg az így készült cappuccinod tetején. Egyébként sok barista erre fel is hívja a figyelmet, növényi tejjel készült cappuccino rendelésekor.

Mi azt valljuk, hogy mindenki igya úgy a kávéját, ahogy és amikor szeretné, de azért tudj róla, hogy az olaszok a cappuccinora reggeli italként tekintenek, így jellemzően 11 óra előtt fogyasztják.

Ha nem szeretnéd ennyi tejjel inni a kávédat, kattints ide az espressorol szóló írásunkhoz, ha viszont pont, hogy kevés a tej, itt találod, mit kell tudnod a latteról! 🙂

- Hirdetés -

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét