A szifon kávé

0
195
Szifon kávé
Szifon kávé

A klasszikusokkal mindenki találkozott, mind ismerjük és szeretjük az espressot, lattet, cappuccinot. Azonban a kávék világa itt közel sem ér véget, vannak további nagyon különleges kávék is, ezek közé tartozik a szifon kávé. Ezzel nem fogsz minden kávézóban találkozni, mivel időigényes, valamint elég magas az eszköz- és szaktudás igénye is a szifonnal történő kávékészítésnek. A cikk megírásában a Cafe Bene üzletvezetője, Bene Dávid segített nekünk – ott ez az egyik specialitás, még a logójukban is megtalálható a szifon 🙂

Egy kis történelem.

A vákuumszifonos rendszer használata egészen az 1830-as évekig nyúlik vissza. Pontosan nem tudni, hogy ki találta fel a szerkezetet mert 1830 és 1840 között egyidejűleg több szabadalmi bejegyzés is megjelent, de a legtöbb feljegyzésben Robert Napier neve szerepel, mint feltaláló. 

Annak idején a szerkezet még elég kiszámíthatatlanul működött, hiszen még nem nagyon találták fel a hőálló üveget, így gyakran történt meg, hogy a hő hatására az üveg egyszerűen megpattant és eltörött. Annak érdekében, hogy ezt a hibát kiküszöböljék az 1850-es években jelent meg a Turmel, avagy billenőszifon rendszer. Mivel a szerkezet teljes mértékben fémből készült így ehhez hasonló balesetek nem történhettek meg vele, de a vákuumszifon rendszert továbbra sem engedték el és igyekeztek tökéletesíteni az eszközt. Néhány évvel később felfedezték a bórszilikát üveget, amely már kellően hőálló volt és kiválóan tűrte a hirtelen fellépő hőmérséklet különbségeket is. 

Innentől kezdve minden adott volt, hogy az eszközzel kiváló minőségű kávét készítsünk.

De hogyan is készítsünk szifonnal kávét?

Első lépésként szereljük össze a szerkezetet. A felső lombikba felülről belehelyezzük a szűrőpapírt és a kampós rugó segítségével beakasztjuk a vékony üvegcső peremére, így biztosan nem fog elmozdulni a helyéről. A legtöbb esetben gyárilag csomagolnak a szifonhoz egy vászonszűrőt. Ennek tisztítása azonban problémás lehet, mivel a benne lerakódott kávéőrlemény darabkákat nehéz eltávolítani és idővel ronthatja az elkészített kávé ízélményét, így az egyszer használatos papírszűrőket javaslom.  

Az alsó, gömbölyű lombikba szűrt vizet öntünk és a tartóelemre erősítjük, majd ebbe helyezzük bele a felső lombik vékony üvegcsövét. (TIPP: érdemes eleve forró vizet töltenünk az alsó lombikba, így lecsökkenthetjük az elkészítési időt)

Gyújtsuk meg a borszesz égőt és helyezzük a vízzel teli lombik alá. Innentől kezdődik a varázslat. A hő hatására fel fog melegedni a víz majd a forráspontot elérve, a felgyülemlett gőz nyomást eredményez és kiszorítja a vizet az alsó lombikból amely szépen felkúszik majd a felső lombikba. A kávéőrleményünket hozzáadjuk a forró vízhez és kezdődhet az extrakció. Fontos megjegyezni, hogy mivel itt nincs ráhatásunk a víz hőmérsékletére, így gyorsnak kell lennünk ha nem szeretnénk, hogy a kávénk túl keserű legyen.

Ragadjunk hát stoppert!

Más filterkávé készítő eszközöknél (pl. V60) nem ritka a 2,5-3 perces extraktidő (amíg a kávé a vízzel érintkezik), de a szifon a magas vízhőmérsékletének köszönhetően megelégszik a 1,5-2 perccel is. Ha letelt az idő, csak annyi a dolgunk, hogy eloltjuk a borszesz égőt és várunk. Kis idő múlva láthatjuk majd, ahogyan az elkészült kávéitalunk szépen elkezd visszacsorogni az alsó lombikba, köszönhetően a vákuumnak, ami a hőforrás kivonása után az alsó lombikban keletkezik. A szifon kis bugyogással jelzi majd nekünk, hogy elkészült az italunk.

Távolítsuk el a felső lombikot a szerkezetről és öntsük át az italt egy pohárba. Mivel a kávé még nagyon forró, így érdemes várni pár percet, hogy ne égessük meg vele magunkat. Ezután viszont semmi akadálya, hogy elkezdjük élvezni ezt az igazán küldönleges, szifonnal készült kávét!

Ha le szeretnétek ezt az egészet egyszerűsíteni, látogassatok el a Cafe Bene-be és kóstoljátok meg ott! 🙂

Kép forrása: Cafe Bene

- Hirdetés -

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét