Ha kávé, akkor espresso – Európában sok helyen az espresso fogalma egyenlő a kávé fogalmával a köznyelvben, de természetesen ez az olasz szó egy kávéital fajtát jelent.
Az espresso olasz eredetű ital, rövid, erős kávé: kis mennyiségű víz kerül „átpréselésre” nagy nyomással a finomra őrült kávén.
A végeredmény kb. 30 ml, sűrű, tömény kávéital.
Az espressora szokták a „legerősebb” kifejezést használni, azonban ez csak félig igaz: valóban, az espressoban van milliliterre vetítve a legtöbb koffein, azonban mivel magából az italból relatíve keveset iszunk, egy „hígabb”, mondjuk filteres kávé esetén lényegesen több koffeint viszünk be a szervezetünkbe.
Az erős kifejezés inkább az ízére vonatkozik, mely rendkívül intenzív, azonban a pörköléstől függően ez is sokféle lehet.
Néhány technikai adat az eredeti espressoról:
- Forrásközeli, kb. 90 fokos víz
- Magas, 9-10 bar körüli nyomás
- kb. 7 g kávé
- kb. 30ml kávéital, mint végeredmény
Ez egy alapozó írás volt, hamarosan mélyebben belemegyünk az espresso rejtelmeibe, illetve természetesen egy „hogyan idd az espressot” jellegű írás is megkerülhetetlen téma itt a Koffeingramon!