A cortado és „rokonai”

0
471
koffeingram cortado

A cortado egy kávéital, ami eszpresszóból áll, amelyet nagyjából ugyanannyi meleg tejjel kevernek össze, hogy csökkentsék a savasságot. A cortadoban a tejet gőzöljük, de nem habosítjuk és nem ” texturáljuk”, mint sok olasz kávéitalban. A cortado Spanyolországból származik, valószínűleg Madridból, ahol gyakran szolgálják fel.

A cortado szó a spanyol cortar (vágni) ige múlt idejű részlete, a „hígítani” értelemben, és a spanyol és portugál nyelvű országokban különbözőképpen utalhat akár kávéra, akár eszpresszó italra.

Összetevők:

  • Espresso
  • Azonos mennyiségű tej

Tudtad? A cortado-t jellemzően kisméretű üveg pohárban szoktak felszolgálni.

Hasonló italok


Spanyolországban a café solo corto egy kis mennyiségű feketekávé (általában egyetlen adag eszpresszó), míg a café cortado egy eszpresszó egy csipetnyi tejjel, míg maga a cortado kifejezés széles körben a tejjel „vágott” különböző kávé- vagy eszpresszóitalokat jelenti. A café cortado valójában felcserélhető az olasz macchiatóval, vagy hasonló a francia noisette-hez.

A cortadito Kubában kifejezetten a café solo cortóhoz hasonló kis ital, amely egy 30 ml-es eszpresszóból áll; a solo cortóval ellentétben azonban a kubai cortaditót általában melegített cukrozott sűrített tejjel vágják, mivel ez a tej tartósított formája jobban elérhető, míg a friss tej a történelem során gyakran nem volt elérhető. A cortaditót általában egy speciális pohárban szolgálják fel, gyakran fémgyűrűs talppal és fémhuzalos fogantyúval. Az 1960-as években kubai-amerikaiak hozták a floridai Miami Little Havana negyedébe, és a cortadito ma már az egész városban megtalálható, és a mindennapi kultúra fontos része, különösen a kubaiak körében.

Ausztráliában egy hasonló ital a piccolo latte, vagy egyszerűen csak piccolo, ami egy macchiato pohárba töltött, gőzölt tejjel kibővített egyetlen ristretto shot, ugyanúgy, mint a cafe latte. Egy nagyobb, Portugáliában népszerű ital a galão, amely 1:3 arányban készül, de egyébként hasonló a cortadohoz és a manchadohoz.

A cortado remek választás, ha az espresso túl keserű, erős ízű Neked, de mégsem szeretnél egy túl hosszú kávéitalt fogyasztani.

A kép a Cafe Bene belvárosi kávézóban készült 🙂

- Hirdetés -

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét