Flat white – klasszikus, egy kis csavarral

0
800
koffeingram flat white

A flat white nem tartozik Magyarországon a legnépszerűbb kávéitalok közé, pedig igazán megérdemelné. És miért kapta a “klasszikus, egy kis csavarral” címet? Nagyon hasonlít egy cappuccinohoz, de azért egy kicsit más. Hogy miben? Olvass tovább és megtudod!

A flat white leginkább azoknak ajánlható, akik szeretnének az espressonál hosszabb kávéitalt, ami azért rövidebb mint egy latte, de intenzívebb benne a kávé íze mint egy cappucinoban.

A flat white eredete sok kávéitaltól eltérően viszonylag tisztázott: Ausztráliából származik, nem is olyan régről, az 1980-as évekből.
Így a flat white egy igazi modern kávéital.

Na de miből is áll a flat white?

A recept nem túl bonyolult, dupla espressoból (esetleg dupla ristrettoból), valamint gőzölt tejből, tejhabból áll.

Fontos, hogy a flat white tejhabja nem kemény tejhab, hanem lágy, folyós, selymes tejhab, mely alkalmas a kávé tetején minták, úgynevezett latte art készítésére.

A flat white állagban és mennyiségben is hasonlít egy cappuccinohoz, viszont a dupla kávé miatt a kávéíz intenzívebb benne, valamint a cappucino több tejhabot tartalmaz.

Ne lepődjetek meg, ha kávézókban a flat white drágább mint egy cappuccino vagy akár egy latte: ez így van rendjén, hiszen 2 adag kávé kerül bele.

Ugyanígy ne lepődjetek meg, ha egy kávézó kínálatában nem találjátok. Nem egy tradícionális recept, ha az itallapon nincs rajta, ne próbáljátok meg elmagyarázni, jó eséllyel nem fogják tudni megfelelően elkészíteni. Nincs ezzel semmi gond, majd legközelebb, egy másik kávézóban! Persze előfordulhat, hogy egy képzett barista áll a pult mögött, az itallapot viszont nem ő állította össze és remek flat white kerül ki a kezei alól, de sajnos nem ez a gyakori.

Javaslom, hogy próbáljátok ki, ha most szoktatjátok magatokat az erősebb kávéízhez, a flat white egy jó következő lépcső lehet a cappucino után.

Vagy ha szeretnétek kicsit hosszabb italt, ahol mégsem kerül túlzottan elfedésre a kávé íze, a flat white szintén jó választás lehet!

- Hirdetés -

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét