Americano – hosszú kávé amerikai módra

0
760
koffeingram americano

Americano. Egy kávéital, amit sok helyen látunk, de kevesen tudják pontosan, mi is az.
Nagyon egyszerű kávéról van szó, mely sok helyen egyszerűen csak “hosszú kávé”-ként szerepel. Azonban az americano és a hosszú kávé között van egy alapvető különbség.

Az Americano receptje roppant egyszerű: egy (vagy akár dupla) espressohoz forró vizet kell adni. A hozzáadott víz mennyisége kb. 30 ml (kb. espresso mennyiség) és kb. fél liter között változik, ízléstől és szokástól függően.

TIPP: ha a kávé tetején lévő habos réteget (crema) szeretnéd élvezni egy americano esetén is, akko először a víz kerüljön az edénybe, majd arra főzd az espressot és ne fordítva.

Az Americano az olasz megnevezése az “amerikai stílusú” kávénak. Pontos eredete nem tisztázott, de sokak szerint a 2. világháború során “találták fel” az amerikai katonák. Ők egy hígabb, hosszabb kávéhoz voltak szokva, így az olaszoknál népszerű hagyományos espressohoz vizet adtak.

Az americano koffeintartalma így megegyezik egy espresso koffeintartalmával. Az íze pedig elég híg, de ez persze nagyban függ attól, mennyi vizet adsz hozzá.

Természetesen ugyanúgy lehet cukrozni, tejet adni hozzá mint egy sima espressohoz. Ilyenkor talán kevesebben “ítélnek el” miatta, mint amikor egy espressoval teszed mindezt…😜
Az americanot egyébként sokan lenézik, mondván egy jó espressot bűn felhigítani, de ízlésről felesleges vitatkozni.😊

Bárhogy is vélekedj róla, szerintem egy próbát – már csak a tapasztalatt miatt is – megér, én ritkán, de szoktam így inni a kávét. Néha rám is rámtör. 😊

- Hirdetés -

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét