Caffé latte, azaz a tejeskávé

0
1560
koffeingram caffe latte tejeskávé

Korábban volt már írásunk főszereplője az espresso, a cappuccino, elérkeztünk a következő, rendkívül népszerű kávéitalhoz, ez pedig a latte vagy caffé latte, café au lait, magyarosabban a “tejeskávé”.

Mi is pontosan a latte, honnan ered, mit kell tudni róla?

Az espressonak és a cappucinonak elég meghatározott követelményei vannak, ami az elkészítés módját, összetevők arányait illeti. A latte azonban egy picit más, itt sokkal kevesebb “kötöttség” van, illetve sokkal több területi jellegzetesség.

A latte nem túl bonyolult recept: espresso és tej. Az espresso mennyisége kb. 30-40ml, ehhez jön egy nagyobb adag tej. A latte egyik jellemzője, hogy viszonylag terjedelmesebb ital, 2,5-3dl, a tej mennyiségétől függően.

A cappuccinoval ellentétben itt nem feltétlenül kell tejhab zárja az italt, sőt, még a tej hőmérséklete sem szigorúan meghatározott.

Az alap latte az espresso + meleg (forró) tej, azonban van, aki hosszú kávéval készíti, esetleg egynél több espressoval, netán hideg tejjel, sőt, akár jégkockákkal még tovább hűtve.

Az ital eredetéről nincsenek egyértelmű források, de szinte bizonyosan Európából, jó eséllyel Olaszországból, vagy környékéről származik. Mivel nem túl bonyolult ital, nem kizárt, hogy párhuzamosan több helyen is „felfedezték”. Bár biztosan sokan szívesen mondanák, hogy „én találtam fel a lattet”. 🙂

Érdekesség, hogy Olaszországban főként otthon készítik, szigorúan reggelire minimális vagy semennyi cukorral, míg az USA-ban egy kifejezetten erősen cukrozott, édes italként fogyasztják, akár a nap későbbi időszakaiban is.

A latte a benne lévő sok tej miatt, egy kis péksüteménnyel kiegészítve már akár egy komplett reggelinek is megfelel. De mivel – az espressoval ellentétben – nem “félperces” kávé, egy hosszabb beszélgetéshez is ideális választás. A latteban a sok tej, édesítés miatt nem túl erős a kávé íze, így annak is jó választás, aki a koffein hatása miatt iszik kávét, de az ízét nem kedveli. Igen, valóban vannak ilyen emberek is 🙂

A kávét számtalan módon lehet fogyasztani, hamarosan további recepteket mutatunk be Nektek! Addig is jó kávézást kívánunk!

- Hirdetés -

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét