Affogato – desszert és kávé egyben

0
355
koffeingram.hu affogato
affogato

Van, amikor jól esik egy rövidke espresso. Van, amikor kicsit tovább kortyolgatnánk az italunkat, melyre több megoldás is létezik, pl. cappuccino, latte vagy akár americano formájában. Az affogato egy másfajta “problémára” ad megoldást: amikor innánk egy kávét, de közben valami desszertet is kívánunk.

Az affogato nem egy bonyolult kávéital, egy igazi “egyszerű, de nagyszerű” recept. A hozzávalók:

  • Vanília fagylalt
  • Espresso

A hozzávalókból már sejtheted az affogato receptjét: tegyél egy üvegpohárba egy gombóc vanília fagyit, majd öntsd nyakon egy espressoval.

Az affogato Olaszországból származik, valahonnan a 90-es évek elejéről. Ami érdekesség, hogy a besorolása nem mindenhol azonos: Olaszországban ez egy desszert, míg sok másik országban (kávé)italként hivatkoznak rá.

Mindegy minek nevezzük, mindenképpen érdemes kipróbálni!

Az egyszerű receptek sokszor pont az egyszerűségüktől annyira jók (ez egyébként jellemzője az olasz konyhának). Viszont nem ritka, hogy az egyszerűséget lehet még egy picit tovább fűszerezni, amitől csak még jobb lesz, ez pedig igaz az affogatora is.

Néhány tipp, ha már unalmas az eredeti affogato:

  • Likőr. Amaretto, Kahlúa vagy ami szerinted passzol, nem ritka, hogy egy kis alkohol is kerül az affogatoba
  • Keksz, cantuccini
  • Egy kis hozzáadott tej, tejszín
  • Játék az arányokkal. Egy gombóc fagyi + dupla espresso vagy éppen fordítva: dupla adag fagyi egy espressoval kísérve
  • Fűszerek, pl. fahéj, szerecsendió
  • És habár az alap a vanília, próbáld ki csokoládé fagylalttal is

Reméljük, hogy kedvet kaptál egy jó affogatohoz! Készítsd el magadnak otthon vagy kérd egy étteremben a főétel után, elvégre ez eredetileg mégiscsak egy desszert. )

- Hirdetés -

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét