Kávéfőzési módok, 1. rész – a kotyogós

0
1037
koffeingram kotyogós

Arra gondoltunk, indítunk egy cikksorozatot a kávéfőzési, kávékészítési módokról. Mi mással is kezdhetnénk ezt a cikksorozatot, mint az örök klasszikus, a kotyogós kávéfőző bemutatásával! 🙂

Gyorsan tisztázzunk egy tévhitet: kotyogós kávéfőzőt használni nem csak „végszükség” esetén, „ha nincs más” lehet. Ugyanígy nem igaz, hogy kávéjukra igénytelen emberek használják.

Kotyogóssal is lehet remek kávét főzni, sőt! Lássuk, hogyan!

Aki esetleg nem ismerné, a kotyogós kávéfőzőt, annak röviden a felépítése:

  • Maga az eszköz 3 fő részből áll:
  • Alulra kerül a víz
  • Ennek a tetejéban van egy „kosár”, ebbe kerül a darált kávé
  • A legfelső részbe pedig a már lefőtt kávé kerül

A működése nem túl bonyolult, felrakod a tűzhelyre és onnantól a fizika elvégzi a dolgát: a víz forrni kezd és a kávén keresztül eljut a felső edénybe, ahonnan majd kiöntheted a kész kávét.

Nézzünk néhány tippet, hogy a kotyogós kávéfőzővel készített kávéd a lehető legfinomabb legyen!

  • Lehetőleg frissen őrölt kávét használj. Ezt finomra kell őrölni, de durvábbra mint az espressohoz. Ha vásárláskor őrölteted a kávét, jelezd, hogy milyen módon fogod főzni és ennek megfelelően fogják őrölni. Reménykedjünk benne legalábbis 🙂
  • Ne tömörítsd túl a kávét. Finoman nyomkodd le a tetejét, ennyi elég.
  • Lehetőleg ne csapvizet használj. Van, aki szerint a víz PH értékétől kezdve minden legapróbb részletre kell figyelni. Nyilván ez az igazán klassz, de kezdetnek elég, ha tisztított, lágyított vizet használsz.
  • Közepes lángon készítsd. Nyisd fel közben a tetején és figyeld, ha túl gyorsan jön a kávé, vedd lejjebb az intenzitást.
  • Amint lefőtt a kávé, azonnal vedd le a tűzről. Sőt, vannak, akik szerint az utolsó 10-20%-ot már nem is kell megvárni, hanem ezelőtt már le kell venni a kotyogóst a tűzről.
  • Haladó tipp: ne hideg vizet tegyél alulra, hanem már forrald elő. Így magát a kávét kevesebb hőhatás éri, amíg elkészül a kávéd.

Érdekesség: a kotyogós kávéfőzőt Alfonso Bialetti találta fel, így a „bajszos bácsis” logót tartalmazó kávéfőző az „eredeti”.

Bízunk benne, hogy tudtunk adni néhány tippet, amivel még jobb kávét tudsz főzni a „jó öreg” kotyogóssal. Hamarosan bemutatjuk a többi, gyakran használt kávéfőzési módot, eszközt.

- Hirdetés -

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét