5+1 tipp: mit NE mondj egy baristának

0
807
koffeingram.hu mit ne mondj egy baristának?

Szerencsére ma már nem ritka, hogy a kávézókban valóban képzett, hozzáértő személyek készítik a kávédat. Azonban, ahogy nekik magasabb a szakértelmük, úgy talán érzékenyebbek is rá, ha Te „nem megfelelően” kezeled a kávérendelés kérdéskörét 🙂 Íme néhány tipp, mit ne mondj egy baristának!

Megjegyzés: nyilván MONDHATOD ezeket is, a legtöbbjük érteni fogja, mire gondolsz, ugyanúgy készít Neked egy remek kávét. Ezek csupán ahhoz tippek, ha szeretnéd legközelebb kicsit „szakszerűbben” rendelni a kávédat.

„Egy kávét kérek”
Ahhoz, hogy ennek ne örüljön valaki, még csak profi barista sem kell legyen az illető. Ahol van kávé, ott biztosan nem egy változat van, a barista fejében pedig még annál is több létezik mint ami az itallapon szerepel… Szóval légy konkrét: ahogy egy étteremben sem kérsz „valamit enni”, úgy itt is konkretizáld, mire gondolsz.

„Kávét főzni”
Ez az ártatlannak tűnő kifejezés a precizitást kedvelő barista ellensége. Márpedig a legtöbb barista kedveli a precizitást. Jellemzően a kávé nem ténylegesen forrásban lévő vízzel készül, azaz nem FŐ a víz, a kávé pedig pláne nem. Helyette a helyes kifejezés a „kávét készíteni”.

Kávéfőző:
A fentiből következik, a kávéd kávégéppel készül, sőt, akár kifejezetten espresso géppel, nem pedig kávéfőzővel. A kotyogós viszont továbbra is lehet kávéfőző 😉

„Kávét darálni”
A helyes kifejezést, kávét őrölni, nem pedig darálni, pláne nem aprítani.

„Egy kávé LESZ”
Hacsak nem vagy varázsló, erre roppant kicsi az esély. Ez nem csak kávé, hanem bármi más kérése, rendelése esetén megszívlelendő tanács. Úgy gondoljuk, ez a minimális tisztelet, amit a pult másik oldalán álló embernek meg kell adni. Lehet, hogy csak egy rossz beidegződés, csak egy megszokás, hogy így mondod, de figyelj rá, nem valami udvarias.

+1 TIPP: kérdezz bátran!
A baristak szívesen mesélnek és szívesen segítenek. Ha nem tudod valamiről, hogy micsoda, kérdezd meg bátran! Illetve ha nem tudod, mit szeretnél pontosan, írd körül és biztosan segít megtalálni a számodra megfelelő kávéitalt!

A cikk elkészülését Bene Dávid – aki vezető barista a Cafe Bene belvárosi kávézóban – segítette. Természetesen, ha elköveted ezeket a hibákat, Dávid akkor is remek kávét ad, de legalább őt és csapatát így nem fogjuk fárasztani a laikusok számára talán ártalmatlannak tűnő kifjezésekkel 🙂

- Hirdetés -

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét