Kávéfőzési módok, 2. rész – a kapszulás gépek

0
861
koffeingram kapszulás kávéfőző

Egy korábbi írásunkban bemutattuk az egyik legklasszikusabb kávéfőzési módot, a kotyogóst. Most pedig az egyik legmodernebb eszköz, a kapszulás kávéfőző kerül terítékre.

Fontos, hogy általánosságban a módszert szeretnénk bemutatni, így konkrét gépek, technológiák nem lesznek megnevezve, szerintem úgyis mindenki ismeri őket, illetve most nem is számítanak.

Miért használják őket?

A kapszulás géppel történő kávéfőzésnél talán csak az instant kávé gyorsabb, de az is határeset.

Ezzel el is érkeztünk a kapszulás kávégép használatának legnagyobb előnyéhez: gyors és kényelmes. Persze emellett lehet finom, trendi, lehet a gép szinte egy lakberendezési tárgy, de a legnagyobb vonzereje ezeknek a gépeknek mindenképpen a használat egyszerűsége. Egy kapszula, egy gombnyomás és kész is a kávé – sőt, akár nem is csak fekete kávék, hanem tejes kávéitalok is.

Hogyan működnek a kapszulás kávéfőzők?

Nyilván mindegyik technológia egy picit más, de az alapelv megegyezik: van egy kapszula (műanyag vagy alumínium), amiben őrölt kávé van. A gép felmelegíti a vizet és ezen a kapszulás és a benne található kávén magas nyomással átnyomja.

Ez a technológia nagyon terjed, de mégsem használja mindenki. Miért? Mik az esetleges hátrányai a kapszulás kávéfőző használatának?

A kapszulás kávé használata szembemegy az egyik legalapvetőbb kávés ajánlással: „használj frissen őrölt kávét”. A gyártók próbálkoznak különböző megoldásokkal, hogy a kapszulában is megtartsa a frissességét a kávé, de az mégsem ugyanaz. Emellett a kávéfőzés sokaknak egyfajta rituálé, amit gyakorlással egyre magasabb szinten lehet művelni. A kapszulás gépek használatában ez egyáltalán nincs jelen.
Ugyanígy nehéz egyéni igényeidre szabni az így készített kávét: gyakorlatilag csak abba van beleszólásod, hogy mennyi víz menjen át a kapszulán. Vannak már gépek, amik elvileg felismerik a kapszulát és máshogy főzik a különböző kávékat, de akkor sincs közel sem annyi perszonalizációs lehetőség mint a manuális kávéfőzési megoldásoknál.

Emellett, ahogy az lenni szokott a gyors, kényelmes, egyszerű megoldásokkal: a kapszulás kávé fogyasztása nem a legolcsóbb lehetőség, ha otthon szeretnéd készíteni a kávédat.

Ettől függetlenül a technológia nagyon terjed és van aki szerint eretnekség használni, én határozottan állítom, hogy egyre kevesebben tudnak otthon jobb kávét főzni, a jó kapszulás kávék már remek minőségűek: mind ízre, mind állagra, mind illatra. Ha pedig a reggeli rutinodnak nem része a kávékészítési rituálé, hanem csak gyorsan be akarsz dobni egy jó kávét – a kapszulás gépek verhetetlenek.

Reméljük sikerült kicsit jobban megvilágítani a kapszulás kávéfőző használatának előnyeit, hátrányait, következő írásunkban egy másik kávékészítési móddal ismerkedhetsz meg!

- Hirdetés -

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét