Koffeinmentesítés – mitől lesz koffeinmentes a kávé?

0
967
koffeingram koffeinmentes kávé

A kávézás sokaknak egyet jelent a koffeinbevitellel, a legtöbben várnak némi lendületet tőle. Azonban nincs ezzel mindenki így, előfordul, hogy különböző okok miatt valaki koffeinmentes kávét kér – és ezzel nincs is semmi gond.

Néhány ok, amiért valaki esetleg a koffeinmentes kávét választja?

  • Késő este megkívánja az ízét, de lefekvés előtt tart az élénkítő hatásától.
  • Több kávé lecsúszott már a nap folyamán, viszont az íze, hangulata jól esne.
  • Kismamaként kerüli a koffeint, viszont a kávézáról nem mondana le.

Tudtad, hogy a koffeinmentes és a normál koffeines változat is ugyanabból a kávészemből készül, csak a pörkölést megelőző eljárásban van eltérés?

Ebben a fázisban a nyers kávészemekből kivonják a koffeint, melyre több eljárás létezik, nézzünk meg néhányat ezek közül!

1.  Az oldószeres (direkt/indirekt) koffeinmentesítés a leggazdaságosabb, így a legelterjedtebb is. Itt egy főzés, majd egy sok órán át tartó mosás, áztatás történik. Hátránya, hogy az oldószer miatt nem csak a koffein oldódik ki a kávéból, hanem fontos ásványi anyagok is. 

2.  A széndioxidos eljárás a legköltségesebb, pont ezért a prémium kávéknál használják leginkább.

3.  Swiss water eljárás (svájci vizes módszer) ugyan csak költséges, emiatt ezt az eljárást is csak a minőségi kávéknál használják. Viszont egy teljesen környezetbarát módszerről van szó, mely során aktív szenet és zöld kávé kivonatot használnak a koffein kivonásához.

4. Triglicerides eljárás: itt is forró vizes áztatás a kezdő lépés, ami kihozza a koffeint a kávészemek felületére. Ezután egy másik edényben a kávébabot egy bizonyos olajba áztatják, az abban található trigliceridek kivonják a koffeint, a kávé íze viszont megmarad. Ezután az olajat és a kávészemeket szétválasztják, a kávét megszárítják.

Sokan gondolják, hogy a koffeinmentes kávé nem is igazi kávé, az egy másik növény stb. Azonban láthatod, hogy nincs is akkora különbség a normál és koffeinmentes kávé alapanyaga között. Reméljük írásunkkal tudtunk egy kicsit segíteni a koffeinmentes kávé megtépázott hírnevének 🙂

- Hirdetés -

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét