Kávé alapok – fajták, pörkölés, tárolás

0
652
Koffeingram kávé fajták pörkölés tárolás

Két azonos recept is nagyon más lehet, ha a hozzájuk felhasznált kávé más. Két espressonak nagyon más íze van két eltérő fajtájú vagy pörkölésű kávéból. Ebben az írásban az alapokat (fajták, pörkölés) járjuk körbe, illetve néhány tippet is találsz a kávé tárolásával kapcsolatban.

A kávé a kávénövény pörkölt magvaiból, azaz „babjaiból” készült főzött ital. A kávénövény Afrika és Ázsia szubtrópusi régióiban őshonos cserje, bár ma már Közép- és Dél-Amerikában is termesztik.

Miután a kávénövény bogyóit leszedték, a gyümölcshúst eltávolítják és kidobják, így csak a magok maradnak meg. A pörkölés előtt a kávébabok szürkészöld színűek, ezért zöld kávénak nevezik őket; mivel a kávébabok ekkor még viszonylag sokáig tárolhatóak, ezért zöld állapotban értékesítik és szállítják őket.

Kávébabfajták és típusok

A kávébabok mérete, alakja, színe és íze a termesztés régiójától és körülményeitől függően változik. A regionális fajták között az egyedi ízek és aromák olyan széles skálája van, mint a különböző szőlőültetvényekről származó borok választéka. Érdemes kísérletezni a különböző fajtákkal, hogy felfedezd az ízlésednek megfelelő babot.

A legtöbb regionális fajta két fő kategóriába sorolható, a robusta és az arabica kategóriába.

Arabica: Az arabica kávét finom íze és alacsony savtartalma miatt „jobbnak” tartják a robusta-nál. Ezt a fajtát nagyobb magasságban termesztik, és nehezebb és költségesebb a termesztése. Ezek a munkaigényes, alacsony hozamú növények nagy keresletű kávébabot termelnek, amelyet magasabb áron értékesítenek.

Robusta: A robusta kávé általában savasabb és erősebb ízű, mint az arabica, valamint magasabb a koffeintartalma. A robusta alacsonyabb tengerszint feletti magasságban, melegebb éghajlaton és kevesebb nedvességgel termeszthető. Mivel a robusta termesztésére kevesebb korlátozás vonatkozik, és általában kevésbé kívánatos az íze, általában alacsonyabb áron értékesítik, mint az arabica kávébabot. A legtöbb tömegesen forgalmazott kereskedelmi bab a Robusta fajtából származik.

Kávépörkölés

A zöld kávébabot először pörkölni kell, hogy előkészítsük a főzéshez. A kávébabot száraz hővel és folyamatos keverés mellett pörkölik, hogy biztosítsák az egyenletes felmelegedést. A pörkölések skálája a világos aranybarnától egészen a sötét, majdnem fekete megjelenésig terjed. A pörkölési idő változtatása jelentős hatással van a lefőzött kávé ízére, aromájára és színére. Bár többféle pörkölési szint létezik, három fő kategóriába sorolhatók: világos, közepes és sötét.

Világos: A világos pörkölés biztosítja a legkönnyebb, legfinomabb ízeket, és gyakran savasabb lehet. Mivel a pörkölés íze enyhébb, a kávébab eredeti íze jobban tud érvényesülni. A kiváló minőségű babokat vagy a nagyon határozott ízű fajtákat gyakran világos pörköléssel pörkölik, hogy az eredeti íz megmaradjon. Ezek a babok száraznak tűnnek, mivel a babot nem hevítették annyira, hogy az olajat kivonják belőle. A világos pörkölésűek közé tartoznak a következők: Cinnamon, American, Half-City és New England pörkölés.


Közepes: A közepesen pörkölt babok csokoládébarna színűek, száraz felületűek és telt ízűek. Ezek a kávébabok kevésbé savasak, mint a gyengén pörkölt babok, és enyhén édes, pirított ízűek. A kiegyensúlyozott íz és savasság miatt ez a legnépszerűbb pörkölés a nagyobb kereskedelmi kávék piacán. A közepes pörkölést Full City, Breakfast vagy Regular Roast néven is ismerik.


Sötét: A sötét pörkölésű kávét addig pörkölik, amíg a cukrok karamellizálódni kezdenek, és az olajok elkezdenek a bab felszínére emelkedni. A pörkölés sötétségétől függően a kávébabnak enyhe fénye vagy olajos megjelenése lehet. A sötét pörkölésű kávébabok íze erős, füstös és néha fűszeres. A bab eredeti ízét elnyomja a pörkölt íz, ezért a sötétebb pörköléshez gyakran alacsonyabb minőségű babokat használnak. Bár ezeknek alacsony a savtartalmuk, gyakran keserűnek mondják őket. A sötét kategóriába tartozó pörkölések közé tartozik a French (francia), a Viennese) bécsi, az Italian (olasz) és az Espresso (eszpresszó).
Keverékek: Az egyedi ízprofilok elérése érdekében sok pörkölő egyedi keverékeket készít két vagy több pörkölési fokozatú babokból. Ez olyan ízmélységet és összetettséget biztosít, amelyet egyetlen pörköléssel nem lehet elérni.

A kávé tárolása

A kávébabok megfelelő tárolása nagy hatással van a lefőzött kávé ízére. A kávé ízének ellenségei közé tartozik a hő, az oxigén, a fény és a nedvesség. A legtöbb kereskedelmi kávé manapság vákuumzáras zacskókban kerül forgalomba, amelyek egyirányú szelepekkel vannak ellátva, hogy a gázok távozhassanak, az oxigén pedig ne juthasson be. Ha a zacskó lezárása egyszer felszakad, fokozott gondossággal kell eljárni a kávébabok frissességének megőrzése érdekében.

Otthon a kávébabot légmentesen záródó edényben, hűvös, sötét és száraz helyen kell tárolni. Bár egyesek azt javasolják, hogy a kávébabokat hűtőszekrényben vagy fagyasztóban tartsuk, ez problémákat okozhat a keringő levegő, a túlzott páratartalom és az idegen ízek beivódása miatt.

Pörkölés után (vagy a vákuumzáras zacskó lezárásának felbontása után) a legjobb, ha a kávébabokat két héten belül felhasználod. Ezért a frissesség és az íz megőrzése érdekében csak annyi kávét vásárolj, amennyit két héten belül fel fogsz használni.

forrás: The Spruce Eats

- Hirdetés -

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét