Kávézás olasz módra!

0
927

Természetesen sok, nálunk is fogyasztott kávé, kávéital származik eredetileg Olaszországból, azonban ha egy kávéitalt kellene megnevezni, ami Olaszországból indult és túlzás nélkül meghódította a világot, az egészen biztosan az espresso lenne. 

Magyarországon lehet espresso, eszpresszó vagy csak presszókávé, mind ugyanaz: kevés, sűrű, ízét tekintve erős kávé.

Nézzük azonban, hogy milyen a kávézás olasz módra, mik az ottani jellemzők!

  1. Légy tisztában vele, mi is az espresso!

Az espresso egy rövid, tömény kávéital, a technikai adatairól itt írtunk korábban. Légy konkrét, segítsd a baristat: ne “egy kávét”, hanem “egy espressot” kérj!

  1. Légy igényes!

Olaszország híres a stílusról, kifinomultságról. Ha egy ennyire olasz italt fogyasztasz, vegyél át egy kicsit ebből: ne legyen mindegy, mit iszol! 

  1. Az espresso Neked készül.

Gyakori, főleg irodákban, hogy lefőznek egy nagy adag kávét, amiből aki kér, az iszik. Az espressot mindig frissen, rendelésre, gyorsan készítik.

  1. Kérd a pultnál!

Az olaszok nem feltétlenül ülnek be egy espressora: kérd a pultnál, majd amilyen gyorsan elkészül, idd is meg!

  1. Gyorsan fogyaszd el!

Az előző pont is utalt erre, de megismételjük: az espresso fogyasztása gyors dolog. Érdemes nem megvárni, amíg a crema (a kávé tetején lévő habos réteg) eltűnik. Ez nem tart sokáig, ezért – természetesen az égési sérüléseket elkerülve – de idd, amíg még forró! 🙂

  1. Ne idd meg azt a kávét, amelyiken nincs crema!

Természetesen ez is kapcsolódik a 2. ponthoz, mely szerint légy igényes, nem pedig az egészségedet kockáztatod a crema nélküli kávéval. Azonban ha hiányzik ez a réteg, az vagy a nem megfelelő elkészítési módra utal vagy arra, hogy a kávéd már egy ideje készen van.

  1. Espressot bármikor, cappuccinot csak reggel!

Egy espresso az olasz hagyomány szerint mehet bármikor, azonban délelőtt 11 óra után cappuccinot már nem szokás inni – a tejjel készült kávéital a reggeli része.

  1. Ne idd tejjel!

Pontosabban idd bátran, csak onnantól ne nevezd espressonak! 🙂

  1. Élvezd ki!

Ez kicsit ellentmond a gyorsaságról szóló pontoknak, azonban állj meg egy pillanatra, gondolj Olaszországra, a tradíciókra vagy arra, mennyi minden történik a kávéval, mire a csészédbe kerül vagy bármire, ami felvidít, de élvezd ki a kávézás pillanatait – olasz módra!

A Business Insider írása alapján

- Hirdetés -

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét