Természetesen sok, nálunk is fogyasztott kávé, kávéital származik eredetileg Olaszországból, azonban ha egy kávéitalt kellene megnevezni, ami Olaszországból indult és túlzás nélkül meghódította a világot, az egészen biztosan az espresso lenne.
Magyarországon lehet espresso, eszpresszó vagy csak presszókávé, mind ugyanaz: kevés, sűrű, ízét tekintve erős kávé.
Nézzük azonban, hogy milyen a kávézás olasz módra, mik az ottani jellemzők!
- Légy tisztában vele, mi is az espresso!
Az espresso egy rövid, tömény kávéital, a technikai adatairól itt írtunk korábban. Légy konkrét, segítsd a baristat: ne “egy kávét”, hanem “egy espressot” kérj!
- Légy igényes!
Olaszország híres a stílusról, kifinomultságról. Ha egy ennyire olasz italt fogyasztasz, vegyél át egy kicsit ebből: ne legyen mindegy, mit iszol!
- Az espresso Neked készül.
Gyakori, főleg irodákban, hogy lefőznek egy nagy adag kávét, amiből aki kér, az iszik. Az espressot mindig frissen, rendelésre, gyorsan készítik.
- Kérd a pultnál!
Az olaszok nem feltétlenül ülnek be egy espressora: kérd a pultnál, majd amilyen gyorsan elkészül, idd is meg!
- Gyorsan fogyaszd el!
Az előző pont is utalt erre, de megismételjük: az espresso fogyasztása gyors dolog. Érdemes nem megvárni, amíg a crema (a kávé tetején lévő habos réteg) eltűnik. Ez nem tart sokáig, ezért – természetesen az égési sérüléseket elkerülve – de idd, amíg még forró! 🙂
- Ne idd meg azt a kávét, amelyiken nincs crema!
Természetesen ez is kapcsolódik a 2. ponthoz, mely szerint légy igényes, nem pedig az egészségedet kockáztatod a crema nélküli kávéval. Azonban ha hiányzik ez a réteg, az vagy a nem megfelelő elkészítési módra utal vagy arra, hogy a kávéd már egy ideje készen van.
- Espressot bármikor, cappuccinot csak reggel!
Egy espresso az olasz hagyomány szerint mehet bármikor, azonban délelőtt 11 óra után cappuccinot már nem szokás inni – a tejjel készült kávéital a reggeli része.
- Ne idd tejjel!
Pontosabban idd bátran, csak onnantól ne nevezd espressonak! 🙂
- Élvezd ki!
Ez kicsit ellentmond a gyorsaságról szóló pontoknak, azonban állj meg egy pillanatra, gondolj Olaszországra, a tradíciókra vagy arra, mennyi minden történik a kávéval, mire a csészédbe kerül vagy bármire, ami felvidít, de élvezd ki a kávézás pillanatait – olasz módra!
A Business Insider írása alapján